Elzasser zuurkool met spek, ribbetjes en worst
Deze Elzasser zuurkool maak je in één keer in de snelkookpan. Dat scheelt je een hele hoop tijd (en afwas!).

hoofd Bereidingstijd: 30 minuten
Snelkookpan: 45 minutenHoofdgerecht 8 personen
Ingredienten
- 1 kilo zuurkool
- 500g zwoerd (optioneel)
- 500 g uien, in ringen
- 6 laurierblaadjes
- 10 jeneverbessen
- 300 g gerookt spek, in plakken
- 500 g varkensribbetjes (of schouderkarbonade)
- 5 dl witte wijn
- 2 rookworsten, in stukken
Werkwijze
Zo maak je deze Elzasser zuurkool:
Stap 1/ Spoel de zuurkool in een vergiet onder de koude kraan en knijp goed uit. Zo wordt de kool iets minder zuur. Bekleed de bodem van de snelkookpan eventueel met zwoerd. Leg 1/3 van de zuurkool op de bodem van de snelkookpan. Dek vervolgens af met de helft van de uien en leg hierop 3 laurierbladeren en 5 jeneverbessen, de helft van het spek en de helft van de ribben. Dek dan af met zuurkool en leg hierop weer uien, specerijen, spek en ribben. Eindig met de laatste laag zuurkool. Giet de wijn eroverheen en breng aan de kook.
Stap 2/ Sluit de snelkookpan af met het deksel en laat de pan onder druk komen. Draai vervolgens het vuur laag en laat de zuurkool 30 minuten stoven. Draai het vuur uit en laat de pan daarna nog 15 minuten staan. Laat de resterende druk voorzichtig ontsnappen via het drukventiel.
Stap 3/ Verwarm de rookworst in water. Doe de Elzasser zuurkool over in een grote schaal en serveer met de rookworst.
Jolanda
Wat André zegt, kan zeker wel… als je de zuurkool maar onder de aardappels in de pan doet. Dan blijft het zuur daar en garen de aardappels door de stoom (onder druk). Van mijn moedertje geleerd!
Eke Mariën
Kijk, dat vind ik nu zo leuk aan jullie reacties, ik blijf zelf ook continue leren door dit soort input. Dank!
André Pouw
Bij de zuurkool kan je ook meteen de aardappels meekoken. Gewoon op elkaar leggen of een extra bakje erin. Die stamp je er toch door heen in andere pan. Scheelt weer wat energie.
Eke Mariën
Hoi André, heb je hier ervaring mee. Het zuur uit de zuurkool voorkomt namelijk een goeie garing van aardappels. Maar misschien kan het in de snelkookpan wel. Ben benieuwd.