Elzasser zuurkool met spek, ribbetjes en worst

Deze Elzasser zuurkool maak je in één keer in de snelkookpan. Dat scheelt je een hele hoop tijd (en afwas!).

elzasser zuurkool
  • Bereidingstijd: 30 minuten
    Snelkookpan: 45 minuten

  • Hoofdgerecht 8 personen

Koken met de snelkookpan

Vorig jaar voorspelde ik dat de snelkookpan dé kookhype van 2016 zou worden. Mijn verhaal over de snelkookpan is een van de meest gelezen blogs op mijn website. Dat is hoopgevend, maar voor een echte rage moet er nog iets meer gebeuren, met dit blog als aanzet. Voor welke gerechten kun je de snelkookpan goed…

Ingredienten

  • 1 kilo zuurkool
  • 500g zwoerd (optioneel)
  • 500 g uien, in ringen
  • 6 laurierblaadjes
  • 10 jeneverbessen
  • 300 g gerookt spek, in plakken
  • 500 g varkensribbetjes (of schouderkarbonade)
  • 5 dl witte wijn
  • 2 rookworsten, in stukken

Werkwijze

Zo maak je deze Elzasser zuurkool:

Stap 1/ Spoel de zuurkool in een vergiet onder de koude kraan en knijp goed uit. Zo wordt de kool iets minder zuur. Bekleed de bodem van de snelkookpan eventueel met zwoerd. Leg 1/3 van de zuurkool op de bodem van de snelkookpan. Dek vervolgens af met de helft van de uien en leg hierop 3 laurierbladeren en 5 jeneverbessen, de helft van het spek en de helft van de ribben. Dek dan af met zuurkool en leg hierop weer uien, specerijen, spek en ribben. Eindig met de laatste laag zuurkool. Giet de wijn eroverheen en breng aan de kook.

Stap 2/ Sluit de snelkookpan af met het deksel en laat de pan onder druk komen. Draai vervolgens het vuur laag en laat de zuurkool 30 minuten stoven. Draai het vuur uit en laat de pan daarna nog 15 minuten staan. Laat de resterende druk voorzichtig ontsnappen via het drukventiel.

Stap 3/ Verwarm de rookworst in water. Doe de Elzasser zuurkool over in een grote schaal en serveer met de rookworst.

Tip: Deze Elzasser zuurkool is lekker met gekookte aardappels of aardappelpuree en grove mosterd.

2 Reacties op "Elzasser zuurkool met spek, ribbetjes en worst"

  • André Pouw

    19 mei 2021 om 18:16

    Bij de zuurkool kan je ook meteen de aardappels meekoken. Gewoon op elkaar leggen of een extra bakje erin. Die stamp je er toch door heen in andere pan. Scheelt weer wat energie.

    • Eke Mariën

      27 mei 2021 om 20:36

      Hoi André, heb je hier ervaring mee. Het zuur uit de zuurkool voorkomt namelijk een goeie gering van aardappels. Maar misschien kan het in de snelkookpan wel. Ben benieuwd.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Blijf op de hoogte:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Lekkerder leren koken?

Wil jij je kookkennis verbeteren en lekkerder leren koken? Abonneer je dan hier op de nieuwsbrief die elke maand verschijnt.