Chicken & Waffles

Zoete wafels met krokante kip. Heerlijk!

  • Bereidingstijd: 45 minuten
    Marineren: 1 nacht

  • 4 - 6

De Maillardreactie

Heb je je wel eens afgevraagd waarom je vlees aanbakt voor het stoven? Of waarom je een bouillon zo lang moet laten trekken? Dat geeft smaak! In je pannen gebeuren allerlei chemische reacties waarbij nieuwe smaken ontstaan. Die zijn niet eng of gevaarlijk maar juist welkom. Ze verrijken je eten als je ze goed gebruikt….

Benodigdheden

  • frituurpan
  • ziplockbag
  • wafelijzer

Ingredienten

  • Voor de marinade:
  • 400 - 500 g kipfilet
  • 250 ml karnemelk
  • 6 g zout
  • 2 tl sriracha saus of tabasco
  • Voor het korstje van de kip:
  • 150 g bloem
  • 75 g maismeel (geen maizena)
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl zout (4 gram)
  • 1/2 tl zwarte peper, gemalen
  • 2 liter plantaardige frituurolie
  • Voor de wafels:
  • 125 g maismeel
  • 125 g bloem
  • 2 tl bakpoeder (8 gram)
  • 1/2 tl bakingsoda (2 gram)
  • mespunt zout (1 gram)
  • 500 ml karnemelk
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 50 ml ahornsiroop
  • 50 g boter, gesmolten
  • Optioneel: 100 g geraspte belegen kaas
  • Optioneel: 2 bosuitjes, gehakt
  • Optioneel: extra ahorn siroop

Werkwijze

Stap 1/ Snij de kipfilets over de lengte doormidden. Meng de karnemelk, zout en hete saus en doe samen met de kip in een ziplockbag. Masseer de kip even met de marinade in de zak en laat een nacht marineren in de koeling.

Stap 2/ Meng voor het korstje van de kip alle droge ingrediënten.

Stap 3/ Haal de kip een uur voor het bakken uit de koeling en laat op kamertemperatuur komen.

Stap 4/ Verhit de olie in een frituurpan naar 180 °C.

Stap 5/ Doe de kip met marinade over in een kom.

Stap 6/ Neem telkens een stukje kip uit de marinade en haal door het mengsel voor de korst. Maak daarna weer nat met de marinade en paneer nogmaals. Leg de gepaneerde stukjes kip op een bord. Bak ze in twee delen in de frituurpan. Circa 6 minuten tot ze goudbruin zijn. Keer ze regelmatig.

Voor de wafels (circa 8 stuks)

Stap 1/ Zeef de droge ingredienten boven een kom.

Stap 2/ Mix de karnemelk, eieren, ahornsiroop en boter in een ander kom.

Stap 3/ Verhit het wafelijzer en smeer in met een beetje olie.

Stap 4/ Mix de droge en natte ingredienten en mix tot een glad beslag. Spatel er eventueel geraspte kaas en bosui door.

Stap 5/ Neem een kopje of pollepel van het beslag (circa 100 ml per wafel) en verdeel over het ijzer. Zet het deksel erop en bak de wafels 5 – 7 minuten.

Erbij

Ahornsiroop, gehakte bosui

Reactie

Plaats hier uw reactie

Blijf op de hoogte:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Lekkerder leren koken?

Wil jij je kookkennis verbeteren en lekkerder leren koken? Abonneer je dan hier op de nieuwsbrief die elke maand verschijnt.