Aquafaba muffins

Luchtige vegan muffins met opgeslagen vocht van gekookte peulvruchten (aquafaba).

  • Bereidingstijd: 25 minuten
    Oventijd: 25 minuten

  • 12 stuks

Aquafaba

Aquafaba is het kookvocht van peulvruchten. Er zitten eiwitten, zetmeel en zogenaamde saponinen in die er voor zorgen dat je het vocht kunt opslaan tot een schuim. Met name de saponinen spelen hierbij een belangrijke rol. Deze stoffen danken hun naam aan het Latijnse woord 'sapo', dat zeep betekent. Ze komen veel voor in planten en veroorzaken ook het schuim dat ontstaat tijdens het wassen van gedroogde peulvruchten.
Aquafaba is een ideale vervanger voor eiwitten, ook in cake en gebak.

Benodigdheden

  • Muffinvorm (12)
  • Staande- of handmixer

Ingredienten

  • 1 rijpe banaan
  • 200 g appelmoes
  • 100 ml aquafaba
  • 75 ml ahornsiroop
  • 60 ml soja- of kokosmelk
  • 150 g bloem
  • 50 g amandelmeel
  • 8 g bakpoeder
  • 2,5 g bakingsoda
  • ½ tl kaneel
  • ½ tl kardemom
  • 75 g walnoten, grof gehakt

Werkwijze

Stap 1/ Verwarm de oven voor op 200 graden

Stap 2/ Prak de banaan fijn en roer de appelmoes en melk erdoor.

Stap 3/ Mix aquafaba luchtig met de ahornsiroop

Stap 4/ Zeef bloem, amandelmeel, bakpoeder, bakingsoda en specerijen boven een kom.

Stap 5/ Mix er het banaanmengsel door.

Stap 6/ Spatel in twee delen het aquafaba-schuim erdoor.

Stap 7/ Schep er ¾ van de walnoten door.

Stap 8/ Verdeel het beslag over de muffinvorm en bestrooi met de rest van de noten.

Stap 9/ Bak de muffins 25 minuten in het midden van de oven. (Liefst op een voorverwarmde ovensteen, zie ook deze video)

Deel smakelijkShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this page

Reactie

Plaats hier uw reactie

Blijf op de hoogte:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief: