Kreeften doden

Elke professionele kok krijgt er op een gegeven moment mee te maken: het doden van een levende kreeft. Op school leer je dat te doen in een grote pan met kokend water. Maar zodra je het beest oppakt spartelt ie in je hand. Een duidelijk teken van leven. Niet voor niets zijn de scharen met dikke elastieken vastgezet zodat het beest zich tijdens zijn landing in de pan niet kan vastgrijpen aan de rand of, nog vervelender, aan je vingers.

Decentraal zenuwstelsel

Ik heb kreeften koken nooit graag gedaan. Je vraagt je namelijk af of het beest wel direct dood is na een duik in het kokende water. Doorstaat een kreeft niet vreselijke pijn voordat ie is gaargekookt? Niemand kan een goed antwoord geven op deze vraag. Simpelweg omdat we geen kreeften zijn en daarom niet zo kunnen voelen. Het zenuwstelsel van een kreeft is namelijk totaal verschillend van dat van mensen. Kreeften verwerken hun zenuwimpulsen niet centraal zoals wij dat doen in onze hersenen. Zij hebben een gedecentraliseerdzenuwstelsel waarin elk lichaamsdeel (segment) een eigen zenuwcluster heeft waarin informatie wordt verwerkt. De kreeft heeft wel hersenen in z’n kop maar die verwerken alleen de zenuwimpulsen uit de lange voelsprieten en de ogen.

Koude kreeften voelen niks

Met deze wetenschap kan meteen korte metten worden gemaakt met een andere populaire slachtmethode van kreeften: het levend doorklieven van hun kop met een scherp mes. Deze techniek past men graag toe op kreeften die in de pan of op de grill gaan. Ze kunnen dan in ieder geval niet meer zien wat er met ze gebeurt maar of ze pijn in de rest van hun lichaam ervaren blijft onzeker. Het beste advies voor het doden van kreeften is afkomstig van marine biologen. Zij raden aan kreeften voor de slacht een half uurtje onder te dompelen in ijskoud zout water. Liefst zo zout als de zee, dat is zo’n 30 gram zout per liter water. Ze voelen zich dan ook weer even thuis na een ongemakkelijk transport in een doos. Omdat kreeften koudbloedig zijn verlagen ze in de kou hun metabolisme. Ze raken zo in een soort natuurlijke narcose waardoor ze de pijn, veroorzaakt door het kokende water, minder snel waar zullen nemen. Hopelijk voelen ze helemaal niets maar zeker weten doen we dat nooit.

2 Reacties op "Kreeften doden"

 • Paul Kreeftenvanger

  24 september 2018 om 13:05

  Doe de kreeftjes in een pan met koud leidingwater, en zet die in de koelkast. Gooi er na een uur veel ijsklontjes bij en wacht ruime tijd tot die gesmolten zijn. Het water koelt dan langzaam af tot ongeveer 2 graden. De kreeftjes raken als koudbloedige dieren in een soort winterslaap, die ze ’s winters ook meemaken. Een nabootsing van een natuurlijk gang van zaken. Zorg dat er een pan met ruim goed kokend water klaar staat. Gooi de kreeftjes er in. Kleinere 2,5 minuut koken, echt grote 3 minuten, volgens mij.

  Mijn ervaring tot deze methode: heel soms spartelen kreeftjes nog 2-3 seconden als ze zonder deze voorbehandeling in kokend water gegooid worden. Ik denk dat ze dan in 5-6 seconden dood zijn.
  Na de voorbehandeling met ijswater heb ik nooit meer een kreeftje zien bewegen in het kokende water. Ze bewegen sowieso nauwelijks als ze de ijswaterbehandeling gehad hebben, en heffen bijvoorbeeld hun scharen niet meer als je ze oppakt achter de kop.
  Ik hoop oprecht dat deze methode hun dood verzacht. Maar natuurlijk weet ik het niet zeker.

  • Eke Mariën

   3 oktober 2018 om 21:59

   Hoi Paul, dank voor het delen van je verhaal. Jou ervaring bewijst perfect wat de wetenschappers in mijn verhaal aantoonden. Kreeften direct in de pan gooien of voor het grillen levend door midden snijden is dus absoluut not done!

Reactie

Plaats hier uw reactie

Blijf op de hoogte:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief: