Dagelijkse kost uit de oven

ovenkost, dagelijkse kost

Meer dagelijkse kost

In de serie dagelijkse kost wil ik jullie laten zien dat je ook in weinig tijd goed en gevarieerd kunt eten voor een betaalbare prijs. In het vorige blog gaf ik al een aantal makkelijke en snelle recepten. In dit blog leg ik uit hoe de oven werkt, en laat ik in korte filmpjes zien hoe je een hele avondmaaltijd in de oven kookt. Of is het bakken?

Bakken is 90% koken

Eigenlijk is het allebei. Het grootste deel van de tijd dat je iets bakt in de oven staat het namelijk te koken. Ondanks het feit dat je oven op 200° C staat blijft de oppervlakte van bijvoorbeeld een kip geruime tijd slechts 100° C. Dat komt omdat de temperatuur aan de buitenkant pas kan stijgen als al het vocht aan de oppervlakte is verdampt. De verdamping van water onttrekt bovendien energie uit de omgeving waardoor het kippenvlees onder de huid afkoelt.

Hoe meer vocht, hoe langer bakken

De oventemperatuur die je instelt is dus nooit gelijk aan de temperatuur van het eten dat je wilt gaan bakken. Ook al zet je de oven op de allerhoogste stand, zolang er water verdampt uit het voedsel zal de temperatuur van het voedsel minimaal 150°C lager zijn. Wat schieten we op met deze wetenschap? Ten eerste weten we nu dat de vochtigheid van het product in sterke mate bepalend is voor de baktijd. Zo hebben nieuwe aardappels meer tijd nodig om krokant en bruin te worden dan kruimige. En koks die ervaring hebben met pekelen weten dat een gepekeld stukje kip nauwelijks meer kleurt in de oven (gepekeld vlees houd meer vocht vast door het zout).

Vlees rusten is een kwestie van afkoelen

Daarnaast kunnen we op basis van kennis over de oppervlakte verdamping onze kijk op het rusten van vlees (of kip) nuanceren. Vaak wordt gedacht (en geschreven) dat het vocht in vlees door de hoge oventemperatuur zich naar binnen zou trekken. Het omgekeerde is het geval. Het water dat aan de buitenkant verdampt wordt vervangen door water aanwezig dicht aan de oppervlakte. Het water binnenin het vlees beweegt helemaal niet maar komt vrij door beschadiging van celwanden onder invloed van de stijgende temperatuur. Dat is de reden waarom vlees water lekt bij het aansnijden. Rusten zorgt ervoor dat de vleessappen door het afkoelen iets verdikken en minder vloeibaar zijn.

Olie smeert het bakken

Tot slot kunnen we concluderen dat het stoppen of afremmen van de verdamping de baktijd zou moeten versnellen. Dat is precies de reden waarom je olie gebruikt als je groenten, aardappels of vlees bakt in de oven. De olie voorziet het eten van een dunne coating waardoor het water moeilijker verdampt. Minder verdamping zorgt voor minder afkoeling en daarom een snellere stijging van oppervlakte temperatuur en garing. Bijkomstig voordeel is dat olie veel heter kan worden dan water. De waterdruppels die toch door de olie ontsnappen verdampen daarom snel en de vrijkomende waterdamp houdt de lucht rondom het eten in beweging waardoor de hitte geleiding verbeterd.

Samenvatting: Gebruik een beetje olie op alle groenten, vlees en vis die je wilt gaan bakken in de oven. Tenzij de vis of het vlees van zichzelf al genoeg vet bevat.

Op deze manier wordt het eens stuk makkelijker om dagelijkse kost uit de oven te bereiden en op tafel te zetten. Vind hieronder superveel recepten en video’s met heerlijke dagelijkse kost recepten.

Één Reactie op "Dagelijkse kost uit de oven"

  • Eke Mariën

    17 november 2015 om 11:53

    Ok nu begrijp ik het

Reactie

Plaats hier uw reactie

Blijf op de hoogte:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief: