Bisschopswijn

Bisschopswijn

Bisschopswijn en Glühwein zijn eigenlijk hetzelfde. Alleen wordt de één rond Sinterklaas gedronken en de andere met Kerst. Veel mensen die Glühwein maken doen dit met een eenvoudige wijn of met een kant en klaar product . Ik adviseer echter om een jonge soepele rode wijn te gebruiken met weinig tannines. Zo krijgen de specerijen meer ruimte om hun smaak af te geven.

Hipocras

De voorloper van bisschopswijn is Hipocras. Hipocras is een sterk gesuikerde wijn met honing. Men gebruikte ongeveer 200 gram honing voor 3 liter wijn. Daarnaast werden er “koninklijke kruiden” toegevoegd, welke is niet altijd even duidelijk, maar kaneel en gember waren essentieel. Verder gebruikte men kruidnagel, peper, muskaatnoot, kardemom, majoraan of echte marjolein, rozenwater of oranjebloesem. Men liet het mengsel rusten en daarna werd het gefilterd. Het kon jaren bewaard worden. Deze drank was vooral populair in de middeleeuwen. Langzaam maar zeker is het daarna verworden tot onze huidige Glühwein. Een goede wijn bestellen om deze heerlijke bisschopswijn mee te maken? Bezoek de website van Wijnhandel Smit!

Bekijk hieronder de bijbehorende video en het recept bij deze blog.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Blijf op de hoogte:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Lekkerder leren koken?

Wil jij je kookkennis verbeteren en lekkerder leren koken? Abonneer je dan hier op de nieuwsbrief die elke maand verschijnt.