Uiensaus

Makkelijk veelzijdige saus zonder bouillon of fond gemaakt van uien. Lekker bij vlees, vis en groenten.

  • Bereidingstijd: 10 minuten
    Koken: 35 minuten

  • 6 - 8

Vegasauzen

Sauzen geven een gerecht sjeu. Ze zorgen voor meer smaak, meer smeuïgheid en meer eenheid. Meestal zijn sauzen gebaseerd op een vleesbouillon of –fond. Arbeidsintensief en met vegetariërs aan tafel niet handig. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven zonder vlees. Eiersauzen Om met kerst tijd te winnen, maak ik graag klassieke eiersauzen: Hollandaise of Bearnaise. Ze…

Ingredienten

  • 25 g boter
  • 500 g zoete uien, in ringen
  • 1 blaadje laurier
  • blaadjes van 1 takje rozemarijn
  • 200 ml room
  • 2 el sojasaus

Werkwijze

Stap 1/ Smelt de boter in een steelpan en fruit de uien op matig vuur tot ze licht beginnen te kleuren. Neem de tijd, dit duurt wel 20 minuten. Schep regelmatig om. Je kunt de uien ook eerst in parten 20 minuten roosteren in de oven en vervolgens nog een paar minuten fruiten in de boter (dan naar stap 2).

Stap 2/ Voeg laurier, rozemarijn, room en sojasaus toe en laat de saus op laag vuur nog 15 minuten trekken.

Stap 3/ Doe over in een blender en pureer zeer fijn. Haal eventueel door een zeef voor een nog fijner resultaat. Breng de saus op smaak met peper en zout.

Tip: Deze saus is heerlijk bij gegrilde groenten (zoals de in de oven geroosterde wortels op de foto), vlees en vis.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks uitgebreide achtergrondinformatie, recepten, foto’s en video’s. Zo leren we je beter en lekkerder koken.