Gefermenteerde bloemkool

Lekker voor door salades of als rauwkost met een dipje

  • bereidingstijd: 15 min.
    fermenteren: 3 - 7 dagen

  • 10

Fermenteren van kool. Verrot lekker!

Volg hier de online cursus fermenteren Fermenteren Het fermenteren van groenten is al zo oud als de weg naar Rome. In nauwe samenwerking met bacteriën, gisten en schimmels, gebruikten onze voorouders de techniek om voedsel te bewaren. Olijven, zuurkool, augurken, kimchi en ingelegde citroenen zijn bekende voorbeelden. Maar wist je dat een groot deel van onze…

Benodigdheden

  • weckfles of pot met deksel van 1,5 liter

Ingredienten

  • 1 bloemkool
  • 10 g dragonblaadjes
  • 1 citroen
  • 25 g grof grijs zeezout

Werkwijze

Bekijk hier de video Fermenteren: de basis

Stap 1/ Snijd de bloemkool in kleine roosjes en hak de dragon fijn. Rasp de schil van de sinaasappel en pers het sap eruit.

Stap 2/ Meng in een kom bloemkool, dragon en sinaasappel schil en -sap. Doe over in een afsluitbare pot.

Stap 3/ Los het zout op in 100 ml kokend water. Vul aan met 900 ml koud water.

Stap 4/ Giet genoeg pekelwater over de bloemkool tot alle roosjes onder staan. Vul een klein plasticzakje met water en knoop goed dicht. Gebruik het zakje als gewicht op de bloemkool om te zorgen dat de roosjes onder de pekel blijven staan.

Stap 5/ Dek de pot af met een doekje (met een elastiekje) om ongedierte buiten de pot te houden. Laat de pot 3 dagen fermenteren op kamertemperatuur. Ga na de derde dag dagelijks proeven. Zodra de kool jou smaak heeft verwijder dan het zakje en sluit de pot. Bewaar de bloemkool verder in de koelkast om het fermentatieproces (bijna) te stoppen. Open wel af en toe de pot om eventueel vrijkomend koolzuurgas te laten ontsnappen. De kool is in de koeling maanden houdbaar.

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks uitgebreide achtergrondinformatie, recepten, foto’s en video’s. Zo leren we je beter en lekkerder koken.